Skrubbskädda

Fotograf/bild: Pader Fisch

Skädda }

(skädda)

Latin: Pleuronectes limanda, Hippoglossoides platessoides, Platichthys flesus

Engelsk översättning dab, flounder

Fransk översättning limande, flet

Italiensk översättning limanda, passera

Tysk översättning Scharbe

Spansk översättning limanda, platija

Skäddor tillhör familj flundrefiskar inom ordning plattfiskar och är bl.a. nära släktingar till rödspätta. I Sverige finns tre arter, sandskädda, lerskädda och skrubbskädda. De är till uteeende och smak ganska lika och svåra att skilja från varandra. Vanligast är skrubbskädda. De är alla brunspräckliga på ögonsidan, liknande rödspätta och vanligtvis vita på blindsidan. De är smalare, mer långsträckta än spättan och väger oftast mindre. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Namnförbistringen inom flundror och plattfiskar är stor både i Sverige och i andra länder. De olika artnamnen används lite om vart annat för olika sorters fiskar.

Fiske: Sand- och skrubbskädda har stor ekonomisk betydelse som matfisk. De fångas med trål, ryssjor och sättgarn. Säljs färsk eller fryst, filéad eller hel.

Miljö: Beståndet av skrubbskädda i Skagerack och Kattegatt anses stabila och inte överfiskade. Uppgifter om ler- och sandskädda saknas. 

WWF rekommendation: Skrubbskädda är grönmärkt. Fisken bör vara över 2 dm lång.


SÅ ANVÄNDS SKÄDDA

Tillreds på samma sätt som rödspätta kokt, stekt eller ugnslagat, gärna helstekt.

Recept med Skädda }

Det finns 1 recept med Skädda }